lördag 13 juni 2009

Rabarber

Försommar/sommar betyder även rabarbertajm för mig. Det finns mycket gott man kan göra av rabarber, paj, kompott, saft, chutney, mm. Efter förra helgens besök hos mor och far följde en kassa med raberber hem och jag har prövat att göra rabarberkompott och rabarbesaft nu i veckan. Rabarber kompotten blev ljuvlig och går att ha till allt möjligt som ex glass, yoghurt, till vaniljpanacotta, rulltårta mm. Kan rekommendera rabarberkompott och arlas nya turkiskayoghurt, fet, sött och gott = god kombination (dock kanske inte så hälsosam...)! Saften blev inte lika bra (dock god och helt drickbar), ska nog skippa att ha citron i nästa gång, även citronsyran åker nog ur receptet. Godaste saften med rabarber är när man gör saften ihop med jordgubbar, vilket nog sker senare i sommar. Har även ökat mina vuxenpoängen i veckan då en saftsil inköptes för att klara av alla moment i saftgörandet.



Rabarberkompott
500g rabarber
1 vaniljstång
2dl socker
ev 1 tsk finriven ingefära eller kardemumma

1. Skär rabarber i 1cm bitar. Snitta vaniljstång och skrapa ur fröna över rabarberna.
2. Smält ihop rabarber, socker vaniljstång+frön på svag värme under omrörning.
3. Låt sjuda utan lock under långsam omrörning i 10-15min till lagom kompottkonsistens.

Bilder: Privata

Inga kommentarer: